Διαφήμιση

απαραίτητη η διαφήμιση

Υπάρχουν απόψεις που αμφισβητούν την χρησιμότητα της διαφήμισης. Ενδεχομένως ενίοτε να γίνεται κατάχρηση αλλά η διαφήμιση δεν είναι απλώς χρήσιμη αλλά συχνά απαραίτητη. Ας πούμε πως παράγετε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Μπορεί να είσαστε εταιρεία, οργανισμός, ελεύθερος επαγγελματίας, καλλιτέχνης. Όσο καλό και να είναι το προϊόν ή η υπηρεσία, αν δεν το μάθει η αγορά στην οποία απευθύνεται, δεν θα μπορέσουν οι καταναλωτές να το προμηθευτούν. Μπορεί να έχετε ένα πολύ καλό προϊόν ή μια καλή υπηρεσία που πραγματικά να χρειάζονται οι καταναλωτές και είναι έτοιμοι να πληρώσουν την τιμή που ζητάτε. Αν δεν γνωρίζουν οι δυνητικοί αγοραστές εσάς και το προϊόν σας δεν θα το αποκτήσουν ποτέ.

ρόλος διαφήμισης

Η διαφήμιση εντάσσεται  σε αυτό που ονομάζουμε στρατηγική Marketing. Ο ρόλος του Marketing είναι να εντοπίσει τις ανάγκες των καταναλωτών και να δημιουργήσει καλής ποιότητας προϊόντα ή υπηρεσίες που να καλύπτουν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες αυτές και σε τιμές που οι καταναλωτές θεωρούν δίκαιες. Ο ρόλος του Logistics είναι να έχει τα προϊόντα κυρίως (αλλά ενίοτε και τις υπηρεσίες) διαθέσιμες στους καταναλωτές σε ένα βολικό για αυτούς χώρο. Όμως αυτά δεν αρκούν. Οι καταναλωτές πρέπει να πληροφορηθούν πως υπάρχουν καλά προϊόντα που καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες τους.

Αυτός είναι ο ρόλος της διαφήμισης, να ενημερώσει τους καταναλωτές για προϊόντα, υπηρεσίες και να το κάνει αυτό με έναν ευχάριστο, καλαίσθητο και ενδιαφέροντα τρόπο. Επιπλέον προσπαθεί να τους πείσει πως είναι καλύτερα σε σχέση με των ανταγωνιστών, να ανακοινώσει νέα προϊόντα και υπηρεσίες ή νέες χρήσεις υφιστάμενων και να δημιουργήσει νέες ανάγκες.

διαδικασία και μέσα διαφήμισης

Η διαφήμιση περιέχει ένα μήνυμα και προσπαθεί να οδηγήσει τον λήπτη του μηνύματος στην επιθυμητή από τους διαφημιστές κατάσταση. Αντίθετα με τις Δημόσιες Σχέσεις, η διαφήμιση είναι επί πληρωμή. Τα πιο συνηθισμένα μέσα που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν ήταν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) δηλαδή τηλεόραση, ραδιόφωνο, περιοδικά, εφημερίδες, κινηματογράφος.

Συμπληρωματικά χρησιμοποιούνται και άλλοι τρόποι όπως υπαίθρια διαφήμιση, πινακίδες, επιγραφές, πανό, banners, αφίσες, ρούχα, κούπες καφέ, τσάντες, καροτσάκια για ψώνια, οχήματα, στάσεις ή σταθμοί Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αθλητικά στάδια, εμπορικά κέντρα, συνέδρια, εκδηλώσεις, χορηγίες, διαγωνισμοί, φυλλάδια, ταχυδρομείο, αποδείξεις πληρωμής, τοιχογραφίες, ουρανογραφίες κλπ. Ακόμη και σε πυραύλους έχει προταθεί να τοποθετηθούν διαφημίσεις και στο μέλλον μπορεί να το δούμε.

Οι προσωπικές πωλήσεις εμπεριέχουν και διαφήμιση. Ένα είδος διαφήμισης είναι το infomercial που κατά κάποιο τρόπο είναι πωλήσεις αλλά με την χρήση ενός μέσου όπως της τηλεόρασης. Σε σχέση με τις άλλες διαφημίσεις περιέχει αρκετές πληροφορίες και ο χρόνος τους είναι μεγαλύτερος. Συνήθως αποσκοπεί στην άμεση αγορά του προϊόντος μέσω τηλεφωνικής γραμμής ή ιστότοπου.

Επίσης συχνά χρησιμοποιούνται διάσημοι καλλιτέχνες ή αθλητές. Αυτό όμως μπορεί να έχει κάποιο ρίσκο, σε περίπτωση που μελλοντικά οι διασημότητες έχουν συμπεριφορά που μπορεί να προκαλέσει αρνητικό αντίκτυπο όπως χρήση αναβολικών, ναρκωτικών, κατάχρηση αλκοόλ, εμπλοκή σε καυγάδες. Το crowdsourcing έχει μπει και στην διαφήμιση, επιτρέποντας σε χρήστες του Διαδικτύου να συμμετέχουν στην δημιουργία της διαφήμισης και διενεργώντας διαγωνισμούς διαφήμισης. Επίσης η παγκοσμιοποίηση παρατηρείται και στην διαφήμιση, με δημιουργία διαφημίσεων που απευθύνονται στο παγκόσμιο κοινό. 

διαδικτυακή Διαφήμιση

Πλέον ένας από τους βασικούς τρόπους διαφήμισης είναι μέσω Διαδικτύου. Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, το παγκόσμιο ποσοστό της διαδικτυακής διαφήμισης είναι πάνω από 60% και ακολουθεί η τηλεόραση με περίπου 25% δηλαδή τα δύο μαζί συγκεντρώνουν τουλάχιστον 85% ενώ διαφημίσεις εξωτερικών χώρων εφημερίδων, ραδιοφώνου βρίσκεται γύρω στο 5% για το καθένα, των περιοδικών κάτω από 3% και του κινηματογράφου κάτω από 0,5%. 

 διαφήμιση ιδεών και σκοπών

Εκτός από προϊόντα και υπηρεσίες, η διαφήμιση ενημερώνει για ιδέες, ιδεολογίες, πολιτικές, κοινωφελείς σκοπούς. Εκτός από τις επιχειρήσεις, διαφήμιση μπορεί να χρησιμοποιούν πολιτικά κόμματα, πολιτικές οργανώσεις, κοινωνικές οργανώσεις, θρησκευτικές οργανώσεις, κρατικοί φορείς, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, καλλιτέχνες, συγγραφείς, πολιτικοί, κλπ. Η διαφήμιση μπορεί να είναι πάνω από την γραμμή (ATL - Above the Line), κάτω από την γραμμή (BLT – Below the Line) ή μέσω της γραμμής (TTL – Through the Line).

διαφήμιση από GReACTIV

Παραπάνω εξηγήθηκε όσο πιο σύντομα γινόταν γιατί πρέπει να διαφημιστείτε καθώς και διαδικασία, μέσα, τρόποι και υποκείμενα (αντικείμενα) διαφήμισης. Οι λόγοι που πρέπει να επιλέξετε την GReACTIV εξηγούνται στην αρχική σελίδα και ισχύουν για όλες τις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Έχουμε ευελιξία και παρέχουμε διαφημιστικές υπηρεσίες τριών επιπέδων α) έξτρα ποιοτική β) κανονική γ) οικονομική. Μπορούμε να καλύψουμε από την πιο απλή μικρή διαφήμιση μέχρι μια σύνθετη μεγάλη διαφημιστική καμπάνια. Η σχέση τιμής ποιότητας είναι η καλύτερη της αγοράς. Επιπλέον υπάρχει προσφέρουμε δωρεάν διαφήμιση για κάποιες κατηγορίες.

στρατηγική επικοινωνία     διαφήμιση     δημόσιες σχέσεις

error: Content is protected !!
Scroll to Top