Επικοινωνία Συμπληρωματική

H GReACTIV εστιάζει στην προβολή μέσω Διαδικτύου. Ανάλογα με τους σκοπούς αυτό μπορεί να είναι ή να μην είναι αρκετό. Ενδεχομένως να χρειάζεται συμπληρωματική προβολή από τα παραδοσιακά ΜΜΕ και με άλλους τρόπους που περιγράφονται στην Στρατηγική επικοινωνία. Όταν λοιπόν κρίνεται χρήσιμο ή απαραίτητο, τότε συμπληρωματικά με το Διαδίκτυο, γίνεται και προβολή από:

τηλεόραση  ραδιόφωνο  εφημερίδες  περιοδικά  αφίσες  επιγραφές  πανό  banners  καταλόγους  φυλλάδια κλπ. 

Μπορούμε να το δούμε μεταφορικά. Ας παρομοιάσουμε την επιτυχία του στόχου με ένα ταξίδι από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη (500 χλμ). Με το Διαδίκτυο, μπορούμε να φθάσουμε μέχρι την Λάρισα (355 χλμ) ή την Κατερίνη (435 χλμ). Δηλαδή μπορεί να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής αλλά όχι όλη. Το υπόλοιπο κομμάτι θα πρέπει να γίνει μέσα από τα παραδοσιακά ΜΜΕ ή με άλλους τρόπους.

Πιο σημαντική βέβαια είναι η τηλεόραση, μετά το ραδιόφωνο και τέλος τα έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά. Κυρίως είναι η τηλεοπτική προβολή που απαιτείται συμπληρωματικά με την διαδικτυακή. Για κάποιες περιπτώσεις όπως προβολή μουσικών, χρειάζεται και το ραδιόφωνο. Στα έντυπα όπως εφημερίδες και περιοδικά δεν είναι τόσο απαραίτητη η συμπληρωματική προβολή.  

Η GReACTIV εστιάζει στην προβολή μέσω Διαδικτύου αλλά όταν είναι απαραίτητη η συμπληρωματική προβολή από τα παραδοσιακό ΜΜΕ, είναι σε θέση να την παρέχει ή να κατευθύνει ανάλογα τους ενδιαφερόμενους. Επιπλέον μπορούν να την αναζητήσουν και μόνοι τους. Επιστρέφοντας στην παρομοίωση, αν έχουν φθάσει με την GReACTIV και την διαδικτυακή προβολή μέχρι την Λάρισα ή την Κατερίνη, μπορούν να βρουν έναν τρόπο να πάνε στην Θεσσαλονίκη. Κατά περίπτωση, εκτιμάται αν αρκεί η διαδικτυακή προβολή και μέχρι που μπορεί να φθάσει.

Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που εξηγούνται στους ενδιαφερόμενους, όπως ο χώρος, ο στόχος που έχει τεθεί κλπ. Στα πολιτικά, είναι πιο απαραίτητη η τηλεοπτική προβολή, αν θέλουμε ένα κόμμα να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα στις εκλογές. Ενώ για τα κόμματα είναι απαραίτητη η τηλεοπτική προβολή, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους υποψήφιους βουλευτές. Στον καλλιτεχνικό χώρο επικρατούν συνθήκες ανάλογες με τους υποψήφιους βουλευτές και όχι τα κόμματα. Μπορεί κανείς να φθάσει αρκετά μακριά χωρίς την τηλεοπτική προβολή. Σίγουρα όμως η τηλεοπτική προβολή δίνει μια καλή ώθηση. 

Μελλοντικά ίσως να είναι αρκετή η διαδικτυακή προβολή στις περισσότερες ή σε όλες τις περιπτώσεις. Δεν έχουμε φθάσει όμως ακόμη σε αυτή την εποχή. Επίσης προβλέπεται να γίνεται σταδιακά συγχώνευση τηλεόρασης και ραδιοφώνου με το Ίντερνετ. Στα έντυπα έχει ήδη γίνει σε μεγαλύτερο βαθμό. Σχεδόν όλα τα έντυπα υπάρχουν και σε ηλεκτρονική μορφή στο Διαδίκτυο και μάλιστα κάποια από αυτά κατάργησαν την έντυπη έκδοση και κράτησαν μόνο την ηλεκτρονική διαδικτυακή.

Προβλέπουμε τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν και προετοιμαζόμαστε κατάλληλα για αυτές. Όμως τώρα πρέπει να λειτουργήσουμε με τις υπάρχουσες συνθήκες. Σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, η διαδικτυακή προβολή μπορεί να φθάσει μέχρι κοντά τον προορισμό αλλά ίσως να μην είναι αρκετή. Όπου και όταν χρειάζεται συμπληρωματικά προβολή από τα παραδοσιακά ΜΜΕ, ανάλογα με την περίπτωση α) την παρέχουμε ή β) κατευθύνουμε ανάλογα.  

Είναι σαν να πάμε κάποιους μέχρι την Λάρισα ή την Κατερίνη με το αυτοκίνητο, να τους αφήσουμε κοντά στον σταθμό λεωφορείων ή τρένων, να τους πούμε πως θα πάνε στον σταθμό και που είναι το γκισέ για να βγάλουν τα εισιτήρια για την Θεσσαλονίκη. Ακόμη και να μην τους κατευθύνουμε δηλαδή να μην τους πούμε που είναι ο σταθμός και το γκισέ εισιτηρίων, αν τους πάμε μέχρι την Λάρισα ή την Κατερίνη, μπορούν να ρωτήσουν και να μάθουν που είναι ο σταθμός και το γκισέ (θυρίδα συναλλαγών) ή να πάνε με ωτοστόπ στην Θεσσαλονίκη δηλαδή να βρουν έναν άλλο τρόπο από αυτόν που έχουμε να προτείνουμε.

Βέβαια δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις απαραίτητη η συμπληρωματική προβολή από τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Επίσης όσο περνάει ο καιρός θα μεταβάλλονται οι συνθήκες και η διαδικτυακή προβολή θα μπορεί να φθάσει ακόμη πιο μακριά. Μία από τις δραστηριότητες της GReACTIV είναι τα πολιτικά δίκτυα. Κρίνεται πως χωρίς τηλεοπτική προβολή δεν μπορεί να υπάρξει ικανοποιητικό εκλογικό αποτέλεσμα. Επομένως κυρίως για τα πολιτικά δίκτυα, επιχειρείται η εξασφάλιση τηλεοπτικής προβολής.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα την απόκτηση τηλεοπτικού σταθμού. Είναι ένας τρόπος εξασφάλισης τηλεοπτικής προβολής αλλά όχι ο μοναδικός. Είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί η εξασφάλιση τηλεοπτικής προβολής πανελλήνιας εμβέλειας. Σε αυτή την περίπτωση θα ωφεληθούν και άλλες δραστηριότητες της GReACTIV, όπως η προώθηση καλλιτεχνών από την Nastazia Agency. Σε κάθε περίπτωση, το Διαδίκτυο θα αποτελεί πάντοτε την βάση καθώς στο μέλλον και η διαδικτυακή προβολή θα φθάνει πολύ πιο μακριά και θα γίνεται σταδιακή συγχώνευση μεταξύ Διαδικτύου και τηλεόρασης - ραδιοφώνου. 

 

error: Content is protected !!
Scroll to Top