κατασκευή ιστοσελίδων

Ιστοσελίδες Κατασκευή

ιστοσελίδες και ιστότοποι

Κατασκευάζουμε ιστοσελίδες ή ιστότοπους. Στα ελληνικά έχει επικρατήσει ο όρος ιστοσελίδες ενώ στην Αγγλική ορολογία χρησιμοποιείται ο όρος web (ιστός) χωρίς να προσδιορίζει αν είναι ιστότοπος (website) ή ιστοσελίδα (webpage). Ένας ιστότοπος (website) αποτελείται από ιστοσελίδες (webpages). Για να είμαστε ακριβείς, γίνεται κατασκευή ιστότοπων διότι οι ιστοσελίδες μπορούν να υπάρξουν μόνο ως τμήμα ιστότοπου που καθορίζεται από το domain (ή subdomain). Όμως η χρήση του όρου ιστοσελίδες δεν είναι λάθος καθώς κάθε ιστότοπος αποτελείται από μία ή περισσότερες ιστοσελίδες και κατασκευάζοντας τις ιστοσελίδες, κατασκευάζεται ο ιστότοπος.

σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστοσελίδων

Η κατασκευή ιστοσελίδων περιλαμβάνει σχεδιασμό (web design) και ανάπτυξη (web development) που είναι παρεμφερείς όροι. Ο σχεδιασμός ιστοσελίδων εστιάζει στο αισθητικό ενώ η ανάπτυξη περισσότερο στον προγραμματισμό. Συμβαίνουν και τα δύο έτσι η ορθή ορολογία είναι σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστοσελίδων. Ο όρος κατασκευή ιστοσελίδων συνήθως εννοεί τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη αλλά κάποιοι τον χρησιμοποιούν συνώνυμα με την ανάπτυξη.

Μαζί με τους πελάτες μας δημιουργούμε το περιεχόμενο των ιστότοπων ώστε να είναι προσιτοί, εύχρηστοι και καλαίσθητοι και να ταιριάζουν στην εταιρική ταυτότητα αν αφορά εταιρείες, το ύφος στην περίπτωση οργανισμών ή στο προσωπικό στυλ για τα πρόσωπα. Εξετάζουμε το κοινό στο οποίο απευθύνεται ο ιστότοπος και ανάλογα το προσαρμόζουμε. Πάνω από όλα πρέπει να είναι προσιτό στο χρήστη και αυτό είναι που μας απασχολεί, χωρίς όμως να ξεχνάμε και τις μηχανές αναζήτησης (search engines). Διαφορετικός είναι ένας ιστότοπος που απευθύνεται σε προγραμματιστές από έναν άλλο που απευθύνεται σε ηλικιωμένους που σε γενικές γραμμές δεν έχουν μεγάλη εξοικείωση με το διαδίκτυο.

Εκτός από το κείμενο, περιλαμβάνει διάφορους άλλους τρόπους παρουσίασης: εικόνες στατικές, εικόνες κινούμενες, slides, video, audio. Επίσης περιέχει βοηθητικά σχεδιαστικά στοιχεία όπως menus, buttons, call for action boxes, φόρμες, χάρτες, διάφορα widgets ή gadgets κλπ. Τα κείμενα είναι καθαρά, καλογραμμένα και πάντα με γνώμονα στο σκοπό του ιστότοπου. Συμπληρωματικά με τη κειμενογράφηση, δημιουργούμε αισθητικά και τεχνικά άρτιες φωτογραφίες, slides, animations, video & audio. 

εργαλεία κατασκευής ιστοσελίδων

Για την κατασκευή ιστοσελίδων χρησιμοποιούμε περισσότερο WordPress και το συμπληρωματικό WooCommerce επειδή γενικότερα χρησιμοποιείται περισσότερο, είναι το πιο δημοφιλές CMS (Content Management System – Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου). Εκτιμάται πως περίπου 40% των ιστότοπων είναι κατασκευασμένοι με αυτό. Όμως χρησιμοποιούμε και άλλα CMS – Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου όπως Joomla, Drupal, Magento, Big Commerce Shopify. Όπου κρίνεται προτιμότερο για τις ανάγκες, γράφουμε κώδικα HTML, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Χρησιμοποιούμε responsive και adaptive design που είναι κατάλληλο για χρήση σε smartphones και tablets.

σχεδιαστικά στυλ ιστοσελίδων

Παρακολουθούμε από κοντά τις διεθνείς εξελίξεις στο σχεδιασμό ιστοσελίδων και ενίοτε συμβάλουμε στην διαμόρφωση τους. Μπορούμε να προτείνουμε διάφορα στυλ και τάσεις. Σε γενικές γραμμές προτιμούμε καλαίσθητα, απλά, λιτά, ενημερωτικά στυλ. Η επιλογή ανήκει στους πελάτες και μπορούμε να δημιουργήσουμε ιστότοπους κάθε στυλ. Μπορούμε να γεμίσουμε ένα ιστότοπο με ότι σχεδιαστικό στοιχείο υπάρχει, εάν αυτό επιθυμούν οι πελάτες μας. Το στυλ επίσης εξαρτάται από το θέμα του ιστότοπου, το σκοπό που έχει και το κοινό στο οποίο απευθύνεται. 

 

ειδικές ιστοσελίδες

Ειδικές περιπτώσεις ιστότοπων είναι, τα διαδικτυακά καταστήματα (ή ηλεκτρονικά καταστήματα - eshop), οι διαδικτυακές (ηλεκτρονικές) πλατφόρμες και οι προσωπικοί ιστότοποι. Όλα είναι ιστότοποι με την ευρεία έννοια δηλαδή ένα σύνολο ιστοσελίδων που έχει τον ίδιο τομέα ή υποτοεμέα (domain ή subdomain). Στην περίπτωση των διαδικτυακών καταστημάτων και των διαδικτυακών πλατφορμών, χρησιμοποιούμε τους ειδικούς όρους για να τα διαχωρίσουμε από τους άλλους ιστότοπους. Τα καταστήματα και οι πλατφόρμες είναι πιο διαδραστικά ενώ στους κοινούς ιστότοπους οι επισκέπτες είναι αναγνώστες, ακροατές ή θεατές.

ηλεκτρονικά καταστήματα

Δημιουργούμε έναν αυτοματοποιημένο ιστότοπο διαδικτυακών πωλήσεων προσαρμοσμένο στα προϊόντα σας. Παρουσιάζουμε τα προϊόντα σας με τον τρόπο που επιθυμείτε. Μπορεί να προστεθεί απεριόριστος αριθμός προϊόντων. Τα προϊόντα μπορούν να εισαχθούν αυτόματα από Excel, βάσεις δεδομένων. Διαχειρίζεστε εσείς τα προϊόντα και τις πληρωμές που γίνονται με πολλούς τρόπους.

Το check out είναι εύκολο και γρήγορο, υπάρχουν διάφορες κλάσεις μεταφορικών, το voucher τυπώνεται αυτόματα και ενημερώνετε η μεταφορική. Γίνεται real time παρακολούθηση της παραγγελίας. Δυνατότητα για προσφορές, προωθητικές ενέργειες, εκπτώσεις, σύστημα επιβράβευσης αγορών. Συμπερίληψη σε marketplaces ηλεκτρονικών αγορών όπως Skroutz, BestPrice, Shopflix.

ηλεκτρονικές πλατφόρμες – web εφαρμογές

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες είναι η βάση πάνω στην οποία τρέχουν διάφορες εφαρμογές (web applications). Ένα γνωστό παράδειγμα πλατφόρμας είναι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως

Facebook   LinkedIn   Twitter   Instagram   MeWe   Gab   Parler   Gettr   CloutHub   Tumblr   Pinterest   Flickr.

προσωπικές ιστοσελίδες

Εκτός από ιστότοπους για εταιρείες, δημιουργούμε και ιστότοπους για πρόσωπα. Είναι συνήθως πιο απλοί από τους εταιρικούς ιστότοπους. Οποιοσδήποτε μπορεί να αποκτήσει έναν προσωπικό ιστότοπο αλλά είναι περισσότερο χρήσιμος για επαγγέλματα δημοσιότητας όπως καλλιτέχνες, πολιτικοί, συγγραφείς, αθλητές κλπ.

φιλοξενία ιστοσελίδων

Παράλληλα με τη κατασκευή ιστοσελίδων και για την ακρίβεια πριν την κατασκευή ιστοσελίδων, υπάρχουν δύο τεχνικά ζητήματα που πρέπει να τακτοποιηθούν, η φιλοξενία και η κατοχύρωση τομέα (domain). Οι ιστότοποι πρέπει κάπου να φιλοξενηθούν. Στον υπολογιστή μας, τα διάφορα αρχεία και προγράμματα βρίσκονται στον σκληρό δίσκο. Σε μία εταιρεία, υπάρχει ένας κεντρικός server που εξυπηρετεί όλους τους υπολογιστές. Το αντίστοιχο του σκληρού δίσκου των pc και του server των εταιρειών, για τους ιστότοπους είναι ο server που βρίσκεται κάπου στο Διαδίκτυο.

Η εταιρεία που παρέχει τον server λέγεται host. Ο server είναι το hardware και ο host είναι η εταιρεία που νοικιάζει ή έχει στην ιδιοκτησία της servers. Επίσης καταχωρεί domain και προσφέρει διάφορες άλλες υπηρεσίες. Ο host μπορεί να έχει servers σε διάφορες τοποθεσίες. O server μπορεί να βρίσκεται στην Ελλάδα η στο εξωτερικό. Η εγγύτητα του server είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την ταχύτητα των ιστότοπων.

Η επιλογή του κατάλληλου host είναι σημαντική ώστε να προσφέρεται αξιοπιστία, ασφάλεια, ταχύτητα. Δεν πρέπει να υπάρχουν καθυστερήσεις στο φόρτωμα, down time, ευκολία παραβίασης και άλλα προβλήματα. Διαθέτουμε περισσότερες από μια εναλλακτικές host ώστε να καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις. Πάντοτε κινούμαστε με γνώμονα τις ανάγκες και τις επιθυμίες του πελάτη. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι πελάτες μας ζητούν απλά το πιο οικονομικό hosting. Άλλες φορές θέματα όπως down time, ασφάλεια, ταχύτητα είναι πολύ σημαντικά. Το down time, η ασφάλεια και η ταχύτητα απασχολούν πολύ περισσότερο ένα eshop με εκατοντάδες κωδικούς από τον ιστότοπο ενός ελεύθερου επαγγελματία με 2-3 ιστοσελίδες.

ονομασία τομέα ιστοσελίδων

Συνήθως μαζί με το hosting είναι και άλλα επιμέρους θέματα όπως η κατοχύρωση και διατήρηση domain name (ονομασία τομέα). Εναλλακτικά χρησιμοποιείται και ο όρος καταχώρηση διότι με την καταχώρηση γίνεται και η κατοχύρωση. Η κατοχύρωση του εμπορικού σήματος είναι μία διαφορετική διαδικασία. Όταν υπάρχει εμπορικό σήμα, θέλουμε να πάρουμε μία ίδια ονομασία τομέα (domain name). Κάθε ιστότοπος έχει ένα domain που καθορίζει την διεύθυνση του. Το www. που χρησιμοποιείται συχνά είναι τεχνικά subdomain. Στην περίπτωση του ιστότοπου που βρίσκεστε αυτή την στιγμή, το greactiv είναι το domain που χρειάζεται καταχώρηση ή κατοχύρωση. Το ypiresies είναι subdomain. Τα subdomains δεν χρειάζονται έξτρα κατοχύρωση, εφόσον έχει καταχωρηθεί το domain.

Η προσπάθεια μας είναι o ιστότοπος που έχει ένα συγκεκριμένο domain ή subdomain να αποκτήσει επισκεψιμότητα και το domain να γίνει γνωστό, αν δεν είναι ήδη ένα γνωστό brand. Επομένως μας συμφέρει να διατηρήσουμε το domain, κάτι που κυρίως απαιτεί ανανέωση με έγκαιρη πληρωμή. Στην περίπτωση του ιστότοπου που βρίσκεστε, τo eu είναι η προέκταση (extension) του domain. Η προέκταση του domain δεν υποδηλώνει που βρίσκεται ο server που φιλοξενεί τον ιστότοπο. Υπάρχουν διάφορες επιλογές όπως com, net org, edu, us, gr κλπ. Κάθε χώρα έχει το δικό της extension και για την Ελλάδα είναι gr. Υπάρχουν και καταλήξεις με δύο επίπεδα όπως com.gr ή edu.gr. Η επιλογή της κατάληξης του domain γίνεται μαζί με το domain. Διαφορετική προέκταση domain αποτελεί διαφορετικό domain και διαφορετική διεύθυνση.

διεύθυνση ιστοσελίδας - URL

Ένα ζήτημα που προκαλεί σύγχυση σε πολλούς πελάτες μας είναι η σχέση ονομασίας τομέα με την διεύθυνση των ιστοσελίδων. Έτσι το εξηγούμε εν συντομία. Η ονομασία τομέα (domain name) συμβάλει στην δημιουργία της διεύθυνσης αλλά δεν είναι η διεύθυνση μιας ιστοσελίδας ή ενός ιστότοπου (web address) που είναι ευρύτερη. Η διεύθυνση της ιστοσελίδας φαίνεται στην κορυφή της οθόνης στο url αποτελείται από τρία τμήματα. Η πλήρης διεύθυνση του ιστότοπου και της ιστοσελίδας που βρίσκεστε είναι.

https://ypiresies.greactiv.eu/       https://ypiresies.greactiv.eu/istoselides-kataskeyi/

Σε όλα τα url προηγείται το πρωτόκολο μεταφοράς ακολουθούμενο από :// και στην συνέχεια είναι το domain ή (subdomain) του ιστότοπου με την προέκταση του (com, eu, net, gr, us κλπ) και /. To Hypertext Transfer Protocol Secure είναι το νέο πρωτόκολλο ασφαλείας. Παλαιότερα ήταν http αλλά τελευταία έχει επικρατήσει το https. Όλες οι σελίδες του ιστότοπου ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ GReACTIV έχουν το ίδιο (sub)domain αλλά η κάθε σελίδα έχει διαφορετική κατάληξη (slug) με / που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι istoselides-kataskeyi. Σε κάθε ιστότοπο, μια σελίδα επιλέγεται να είναι αρχική. Στην αρχική σελίδα συνήθως επιλέγεται να μην φαίνεται η κατάληξη (slug).

λειτουργικά ιστοσελίδων

Εκτός από την κατασκευή, ασχολούμαστε με την παρακολούθηση και συντήρηση των ιστότοπων. Κάνουμε την ανάλογη εκπαίδευση όπου χρειάζεται. Υπάρχει άμεση, αξιόπιστη τεχνική υποστήριξη που γίνεται από απόσταση. Δημιουργούμε αντίγραφα ασφαλείας σε περίπτωση που δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Προσφέρουμε εξελιγμένα στατιστικά όπου μπορείτε να παρακολουθείτε την επισκεψιμότητα των σελίδων και διάφορες λεπτομέρειες σχετικά με αυτή. Στην περίπτωση του eshop τα στατιστικά αφορούν τα προϊόντα.

κατασκευή ιστοσελίδων από GReACTIV

Οι λόγοι να προτιμήσετε την GReACTIV εξηγούνται στην πρώτη σελίδα. Έχουμε ευελιξία και τρία πακέτα υπηρεσιών α) έξτρα ποιοτικό β) κανονικό γ) οικονομικό. Σε κάθε περίπτωση η σχέση τιμής ποιότητας είναι η καλύτερη της αγοράς.

 

διαδικτυακό μάρκετινγκ     ιστοσελίδες κατασκευή    διαδικτυακή προώθηση

 

error: Content is protected !!
Scroll to Top