διαδικτυακή προώθηση

Διαδικτυακή προώθηση

Όπως σε κάθε προωθητική η διαφημιστική καμπάνια, γίνεται αξιολόγηση και η κατανομή των πόρων με τέτοιο τρόπο ώστε να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δηλαδή με δεδομένο προϋπολογισμό, προσπαθούμε να πετύχουμε την καλύτερη προώθηση ή με δεδομένο το ζητούμενο αποτέλεσμα, προσπαθούμε να πετύχουμε τον χαμηλότερο προϋπολογισμό.

Αναζήτηση ιστοσελίδων

Όταν κάνουμε μια αναζήτηση με κάποιες λέξεις σε μια μηχανή αναζήτησης (Google, Yahoo, Bing, Baidu, Yandex κλπ), μας βγάζει η μηχανή αναζήτησης χιλιάδες ή εκατομμύρια επιλογές που περιέχονται σε πολλές σελίδες. Στην πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης (Google) χρησιμοποιείται ο όρος γκουγκλάρισμα για την αναζήτηση. Οι πρώτες επιλογές γράφουν δίπλα Διαφήμιση. Δηλαδή η μηχανή αναζήτησης τις βγάζει πρώτες - πρώτες επειδή οι ιδιοκτήτες πληρώνουν ώστε να παρουσιάζονται πρώτες. Μετά τις διαφημιζόμενες, αρχίζουν αυτές που βγαίνουν με οργανική κατάταξη.

Βελτιστοποίηση ιστοσελίδων SEO

Η οργανική είναι η βελτιστοποίηση SEO (search engine optimization) ώστε να κατατάσσουν οι μηχανές αναζήτησης την ιστοσελίδα σε ψηλή σειρά. Οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν συγκεκριμένα κριτήρια για να κατατάξουν τις σελίδες. Για να επιτευχθεί ψηλή σειρά κατάταξης, χρειάζεται μια επίπονη και διαρκής προσπάθεια που ονομάζεται SEO Search Engine Optimization. Για να αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα της προσπάθειας, πρέπει να περάσει κάποιο διάστημα. Ένα μέρος της προσπάθειας είναι η κειμενογράφηση SEO δηλαδή η συγγραφή των κειμένων κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι μηχανές αναζήτησης να δίνουν ψηλή κατάταξη στις σελίδες. 

Η SEO είναι δωρεάν με την έννοια ότι δεν πληρώνεται άμεσα κάποιο ποσό για διαφήμιση αλλά απαιτεί χρόνο και προσπάθεια και έτσι έχει ένα έμμεσο κόστος. Η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για μηχανές αναζήτησης είναι κάτι διαφορετικό από την κατασκευή ιστοσελίδων. Η βελτιστοποίηση δεν είναι αυστηρά υποχρεωτική δηλαδή μπορεί να γίνει κατασκευή ιστοσελίδων χωρίς να λάβουμε υπόψη μας τις μηχανές αναζήτησης αλλά μόνο τους ανθρώπους επισκέπτες του ιστότοπου. Η αναζήτηση προϋποθέτει την γνώση της ύπαρξης μιας ανάγκης και δεν προσφέρεται για κάτι νέο.

Είμαστε «υποχρεωμένοι» να κάνουμε βελτιστοποίηση ιστοσελίδων, αν θέλουμε οι μηχανές αναζήτησης να μας βγάζουν ψηλά στις κατατάξεις. Αυτό είναι αρκετά δύσκολο, θέλει τον χρόνο του και είναι μια διαρκής προσπάθεια. Είναι όμως εφικτό και έχει σίγουρα χρησιμότητα και αποτελέσματα. H βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης SEO (search engine optimization) ξεκινάει με τη κατασκευή. Ακόμη και αν έχετε ήδη έναν ιστότοπο, μπορεί να γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές ώστε να βελτιστοποιηθεί για τις μηχανές αναζήτησης.

Η σωστή κατασκευή είναι σημαντική ώστε οι ιστοσελίδες να έχουν ψηλή σειρά κατάταξης στις μηχανές αναζήτησης. Η δομή του ιστότοπου πρέπει να είναι φιλική πρώτα προς τους χρήστες αλλά και προς τις μηχανές αναζήτησης, αν μας ενδιαφέρει η σχετικά ψηλή οργανική κατάταξη. Οι μηχανές αναζήτησης αξιολογούν την κάθε σελίδα ξεχωριστά και τα αποτελέσματα της αναζήτησης τους είναι ιστοσελίδες που βέβαια αποτελούν τμήματα ιστότοπων.   

Η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για μηχανές αναζήτησης προτάσσει εμφατικά πως οι ιστοσελίδες θα πρέπει να είναι επίσης φιλικές για τους χρήστες. Όμως η αλήθεια είναι πως η προσπάθεια να βγάλουν οι μηχανές ψηλά τις ιστοσελίδες, δεν μας επιτρέπει να φθάσουμε την μέγιστη δυνατή «φιλικότητα» προς τους χρήστες. Ένα μικρό μέρος της φιλικότητας προς τους χρήστες χάνεται όταν λαμβάνουμε υπόψη μας και τις μηχανές αναζήτησης.

Δηλαδή αν συγκρίνουμε δύο ιστοσελίδες όπου στην πρώτη η προσπάθεια είναι να φθάσουμε την μέγιστη φιλικότητα προς τους χρήστες και στην δεύτερη να κερδίσουμε ψηλή κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης, διατηρώντας όμως ένα ικανοποιητικό επίπεδο φιλικότητας προς τους χρήστες, θα διαπιστώσουμε με μια προσεκτική ματιά, μια μικρή διαφορά που ενδεχομένως να είναι ανεπαίσθητη στους περισσότερους επισκέπτες των ιστοσελίδων. Αυτό αποτελεί μια τέχνη και μια ικανότητα, να είναι όσο το δυνατόν ανεπαίσθητη η φιλικότητα προς τους χρήστες που χάνεται χάριν των μηχανών αναζήτησης. 

Η διαφημιζόμενη κατάταξη είναι επί πληρωμή ενώ η οργανική χωρίς πληρωμή. Αυτό βέβαια αφορά τις μηχανές αναζήτησης διότι ενώ στην πρώτη περίπτωση πληρώνονται δεν συμβαίνει στην δεύτερη. Όμως για να επιτευχθεί ψηλή κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης θα πρέπει να ασχοληθεί κάποιος ειδικός με την βελτιστοποίηση των ιστοσελίδων και αυτό θα γίνει επί πληρωμή. Επομένως και οι δύο τρόποι κατάταξης είναι επί πληρωμή, στην διαφημιζόμενη πληρώνεται η μηχανή αναζήτησης ενώ στην οργανική ο ειδικός βελτιστοποίησης ιστοσελίδων που θα ασχοληθεί με το θέμα.  

Ταχύτητα φόρτωσης

Μια παράμετρος βελτιστοποίησης είναι η ταχύτητα φόρτωσης. Είναι κάτι που αξιολογούν οι μηχανές αναζήτησης αλλά είναι επίσης σημαντικό για τους χρήστες που δεν θα περιμένουν για πολύ μια αργή ιστοσελίδα να φορτώσει. Από την άλλη, όσο πιο πολλά έχει πάνω μια ιστοσελίδα, τόσο πιο αργή γίνεται. Έτσι προσπαθούμε να πετύχουμε την ιδανική εξισορρόπηση, γνωρίζοντας από μελέτες που γίνονται το επιτρεπτό χρονικό εύρος.

Google Adwords & Adsence

Διαθέτουμε πιστοποιημένους συνεργάτες για Google Adwords & Adsence που είναι σε θέση να αναπτύξουν μια στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια ώστε να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το συγκεκριμένο διαφημιστικό budget που έχει επιλεγεί. 

 

Social Media

Η προώθηση μέσα από τα social media μπορεί να γίνει με πληρωμένες διαφημίσεις ή με δραστηριότητα στα social media όπως δημιουργία σελίδων, λογαριασμών, εκδηλώσεων κλπ. Όπως και στη περίπτωση της βελτιστοποίησης SEO, στη δεύτερη περίπτωση δεν υπάρχει άμεσο κόστος αλλά έμμεσο για το χρόνο και τη προσπάθεια που απαιτείται. Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε διαγωνισμούς σε πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων με δώρα ώστε να προσελκύσουμε μεγαλύτερο κοινό. Είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε καμπάνια και με τους δύο τρόπους σε οποιαδήποτε πλατφόρμα social networking. Επικεντρωνόμαστε όμως στα πιο δημοφιλή όπως

Facebook   LinkedIn   Twitter   Instagram   MeWe   Gab   Parler   Gettr   CloutHub   Tumblr   Pinterest   Flickr.

 Όπως και με τις μηχανές αναζήτησης (search engines) έτσι και με το Social Media μπορεί να γίνει βελτιστοποίηση (Social Media Optimization). 

 

Άλλοι τρόποι 

Πέρα από αυτά, η δραστηριοποίηση γενικότερα στο Διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση. Η εγγραφή του ιστότοπου σε διάφορα directories, η δημιουργία blog (μέσα στον ιστότοπο ή σε άλλη διεύθυνση) που πραγματεύεται σχετικά θέματα, η συμμετοχή σε forums, συζητήσεις και γενικότερα η ενεργοποίηση με διάφορους τρόπους στο Ιντερνετ είναι βοηθητικά. Προώθηση μπορεί να γίνει και εκτός διαδικτύου με φυλλάδια, διαφήμιση σε έντυπα, κανάλια, εφημερίδες.

 

Κατανομή πόρων

Όπως σε όλα τα προωθητικά – διαφημιστικά θέματα, έτσι και στο θέμα της προώθησης ιστοσελίδων επιλέγουμε το κατάλληλο μείγμα προώθησης, πάντα σε σχέση με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πελατών μας και τις υπάρχουσες συνθήκες. Αν πχ είναι ήδη ένα γνωστό brand name που οι περισσότερες αναζητήσεις θα γίνουν με βάση αυτό το brand name, ίσως να μην μας ενδιαφέρει τόσο πολύ η οργανική κατάταξη με λέξεις κλειδιά.

Βέβαια συνήθως οι μεγάλες γνωστές εταιρείες έχουν μεγάλους προωθητικούς προϋπολογισμούς και δεν αγνοούν την οργανική κατάταξη. Για να βρει κάποιος ένα μεγάλο γνωστό κόμμα δεν πρόκειται να «γκουγκλάρει» (αν χρησιμοποιεί την Google ως μηχανή αναζήτησης) τις λέξεις «ελληνικό πολιτικό κόμμα» αλλά θα βάλει απευθείας την γνωστή ονομασία του κόμματος. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί με γνωστές εταιρείες.

Οι τρόποι προώθησης είναι πολλοί και διάφοροι. Διαθέτουμε την εμπειρία ώστε να αξιολογήσουμε και να επιλέξουμε το κατάλληλο μείγμα για τη κάθε περίπτωση χωριστά, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες, το θέμα, τους στόχους και το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε. Το σωστό μείγμα εξαρτάται από την περίπτωση.

 

διαδικτυακό μάρκετινγκ     ιστοσελίδες κατασκευή    διαδικτυακή προώθηση

Scroll to Top