κατασκευή ιστοσελίδων

Ιστοσελίδων Κατασκευή

Ένας ιστότοπος (website) αποτελείται από ιστοσελίδες (webpages). Στα ελληνικά έχει επικρατήσει ο όρος κατασκευή ιστοσελίδων ενώ στην Αγγλική ορολογία χρησιμοποιείται ο όρος web (ιστός) χωρίς να προσδιορίζει αν είναι ιστότοπος (website) ή ιστοσελίδα (webpage). Για να είμαστε ακριβείς, γίνεται κατασκευή ιστότοπων διότι οι ιστοσελίδες μπορούν να υπάρξουν μόνο ως τμήμα ιστότοπου που καθορίζεται από το domain (ή subdomain). Η κατασκευή ιστοσελίδων (web development) και ο σχεδιασμός ιστοσελίδων (web design) είναι παρεμφερείς όροι. To development επικεντρώνεται περισσότερο στον προγραμματισμό ενώ ο σχεδιασμός στο αισθητικό.

Μαζί με τους πελάτες μας δημιουργούμε το περιεχόμενο των ιστότοπων ώστε να είναι προσιτοί, εύχρηστοι και καλαίσθητοι και να ταιριάζουν στην εταιρική ταυτότητα αν αφορά εταιρείες ή στο προσωπικό στυλ αν αφορά πρόσωπα. Εκτός από το κείμενο, περιλαμβάνει διάφορους άλλους τρόπους παρουσίασης: εικόνες στατικές, εικόνες κινούμενες, slides, video, audio. Επίσης περιέχει βοηθητικά σχεδιαστικά στοιχεία όπως menu, buttons, call for action boxes, φόρμες, χάρτες, διάφορα widgets ή gadgets κλπ. Τα κείμενα είναι καθαρά, καλογραμμένα και πάντα με γνώμονα στο σκοπό του ιστότοπου. Συμπληρωματικά με τη κειμενογράφηση, δημιουργούμε αισθητικά και τεχνικά άρτιες φωτογραφίες, slides, animations, video & audio. 

Εξετάζουμε το κοινό στο οποίο απευθύνεται ο ιστότοπος και ανάλογα το προσαρμόζουμε. Πάνω από όλα πρέπει να είναι προσιτό στο χρήστη και αυτό είναι που μας απασχολεί, χωρίς όμως να ξεχνάμε και τις μηχανές αναζήτησης (search engines). Διαφορετικός είναι ένας ιστότοπος που απευθύνεται σε προγραμματιστές από έναν άλλο που απευθύνεται σε ηλικιωμένους που σε γενικές γραμμές δεν έχουν μεγάλη εξοικείωση με το διαδίκτυο.

CMS και κώδικας HTML

Χρησιμοποιούμε περισσότερο WordPress και το συμπληρωματικό WooCommerce επειδή γενικότερα χρησιμοποιείται περισσότερο από όλους. Σε ποσοστό είναι μακράν το πιο δημοφιλές CMS (Content Management System – Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου). Όμως χρησιμοποιούμε και άλλα CMS – Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου όπως, Joomla, Drupal, Magento, Big Commerce Shopify. Όπου κρίνεται προτιμότερο για τις ανάγκες, γράφουμε κώδικα HTML, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Χρησιμοποιούμε responsive και adaptive design που είναι κατάλληλο για χρήση σε smartphones και tablets.

Σχεδιαστικά Στυλ

Παρακολουθούμε από κοντά τις διεθνείς εξελίξεις στο σχεδιασμό ιστοσελίδων και ενίοτε συμβάλουμε στην διαμόρφωση τους. Μπορούμε να προτείνουμε διάφορα στυλ και τάσεις. Σε γενικές γραμμές προτιμούμε καλαίσθητα, απλά, λιτά, ενημερωτικά στυλ. Η επιλογή ανήκει στους πελάτες και μπορούμε να δημιουργήσουμε ιστότοπους κάθε στυλ. Μπορούμε να γεμίσουμε ένα ιστότοπο με ότι σχεδιαστικό στοιχείο υπάρχει, εάν αυτό επιθυμούν οι πελάτες μας. Το στυλ επίσης εξαρτάται από το θέμα του ιστότοπου, το σκοπό που έχει και το κοινό στο οποίο απευθύνεται. 

 

Ειδικοί ιστότοποι

Ειδικές περιπτώσεις ιστότοπων είναι, τα διαδικτυακά καταστήματα (ή ηλεκτρονικά καταστήματα eshop) και οι διαδικτυακές (ηλεκτρονικές) πλατφόρμες και οι προσωπικοί ιστότοποι. Όλα είναι ιστότοποι με την ευρεία έννοια δηλαδή ένα σύνολο ιστοσελίδων που έχει το ίδιο domain (ή subdomain). Στην περίπτωση των διαδικτυακών καταστημάτων και των διαδικτυακών πλατφορμών, χρησιμοποιούμε τους ειδικούς όρους για να τα διαχωρίσουμε από τους άλλους ιστότοπους. Τα καταστήματα και οι πλατφόρμες είναι πιο διαδραστικά ενώ στους κοινούς ιστότοπους οι επισκέπτες είναι αναγνώστες, ακροατές ή θεατές.

Ηλεκτρονικά καταστήματα

Δημιουργούμε έναν αυτοματοποιημένο ιστότοπο διαδικτυακών πωλήσεων προσαρμοσμένο στα προϊόντα σας. Παρουσιάζουμε τα προϊόντα σας με τον τρόπο που επιθυμείτε. Διαχειρίζεστε εσείς τα προϊόντα και τις πληρωμές που γίνονται με πολλούς τρόπους. Το check out είναι εύκολο και γρήγορο, υπάρχουν διάφορες κλάσεις μεταφορικών και το voucher τυπώνεται αυτόματα και ενημερώνετε η μεταφορική. Γίνεται real time παρακολούθηση της παραγγελίας. Δυνατότητα για προσφορές, προωθητικές ενέργειες, εκπτώσεις, σύστημα επιβράβευσης αγορών. Συμπερίληψη σε marketplaces ηλεκτρονικές αγορές όπως Skroutz, BestPrice, Shopflix. Μπορεί να προστεθεί απεριόριστος αριθμός προϊόντων. Τα προϊόντα μπορούν να εισαχθούν αυτόματα από Excel, βάσεις δεδομένων.

Ηλεκτρονικές πλατφόρμες – web εφαρμογές

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες είναι η βάση πάνω στην οποία τρέχουν διάφορες εφαρμογές (webapplications). Ένα γνωστό παράδειγμα πλατφόρμας είναι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως

Facebook   LinkedIn   Twitter   Instagram   MeWe   Gab   Parler   Gettr   CloutHub   Tumblr   Pinterest   Flickr 

Προσωπικοί ιστότοποι

Εκτός από ιστότοπους για εταιρείες, δημιουργούμε και ιστότοπους για πρόσωπα. Είναι συνήθως πιο απλοί από τους εταιρικούς ιστότοπους. Οποιοσδήποτε μπορεί να αποκτήσει έναν προσωπικό ιστότοπο αλλά είναι περισσότερο χρήσιμος για επαγγέλματα δημοσιότητας όπως καλλιτέχνες, πολιτικοί, αθλητές κλπ.

Φιλοξενία ιστοσελίδων

Παράλληλα με τη κατασκευή ιστοσελίδων και για την ακρίβεια πριν την κατασκευή ιστοσελίδων, υπάρχουν δύο τεχνικά ζητήματα που πρέπει να τακτοποιηθούν, η φιλοξενία και η κατοχύρωση domain. Οι ιστότοποι πρέπει κάπου να φιλοξενηθούν. Στον υπολογιστή μας, τα διάφορα αρχεία και προγράμματα βρίσκονται στον σκληρό δίσκο. Σε μία εταιρεία, υπάρχει ένας κεντρικός server που εξυπηρετεί όλους τους υπολογιστές. Το αντίστοιχο του σκληρού δίσκου των pc και του server των εταιρειών, για τους ιστότοπους είναι ο server που βρίσκεται κάπου στο Διαδίκτυο.

Η εταιρεία που παρέχει τον server λέγεται host. Ο server είναι το hardware και ο host είναι η εταιρεία που νοικιάζει ή έχει στην ιδιοκτησία της servers. Επίσης καταχωρεί domain και προσφέρει διάφορες άλλες υπηρεσίες. Ο host μπορεί να έχει servers σε διάφορες τοποθεσίες. O server μπορεί να βρίσκεται στην Ελλάδα η στο εξωτερικό. Η εγγύτητα του server είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την ταχύτητα των ιστότοπων.

Η επιλογή του κατάλληλου host είναι σημαντική ώστε να προσφέρεται αξιοπιστία, ασφάλεια, ταχύτητα. Δεν πρέπει να υπάρχουν καθυστερήσεις στο φόρτωμα, down time, ευκολία παραβίασης και άλλα προβλήματα. Διαθέτουμε περισσότερες από μια εναλλακτικές host ώστε να καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις. Πάντοτε κινούμαστε με γνώμονα τις ανάγκες και τις επιθυμίες του πελάτη. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι πελάτες μας ζητούν απλά το πιο οικονομικό hosting. Άλλες φορές θέματα όπως down time, ασφάλεια, ταχύτητα είναι πολύ σημαντικά. Το down time, η ασφάλεια και η ταχύτητα απασχολούν πολύ περισσότερο ένα eshop με εκατοντάδες κωδικούς από τον ιστότοπο ενός ελεύθερου επαγγελματία με 2-3 ιστοσελίδες.

Καταχώρηση domain

Συνήθως μαζί με το hosting είναι και άλλα επιμέρους θέματα όπως η κατοχύρωση και διατήρηση domain. Εναλλακτικά χρησιμοποιείται και ο όρος καταχώρηση διότι με την καταχώρηση γίνεται και η κατοχύρωση. Η κατοχύρωση του εμπορικού σήματος είναι μία διαφορετική διαδικασία. Όταν υπάρχει εμπορικό σήμα, θέλουμε να πάρουμε ένα ίδιο domain. Κάθε ιστότοπος έχει ένα domain που καθορίζει την διεύθυνση του. Το www. που χρησιμοποιείται συχνά είναι τεχνικά subdomain. Στην περίπτωση μας, το greactiv είναι το domain που χρειάζεται καταχώρηση ή κατοχύρωση. Το ypiresies.greactiv είναι subdomain. Τα subdomains δεν χρειάζονται έξτρα κατοχύρωση, εφόσον έχει καταχωρηθεί το domain.

Η προσπάθεια μας είναι o ιστότοπος που έχει ένα συγκεκριμένο domain ή subdomain να αποκτήσει επισκεψιμότητα και το domain να γίνει γνωστό, αν δεν είναι ήδη ένα γνωστό brand. Επομένως μας συμφέρει να διατηρήσουμε το domain, κάτι που κυρίως απαιτεί ανανέωση με πληρωμή. Στην περίπτωση μας, τo eu είναι η προέκταση (extension) του domain. Η προέκταση του domain δεν υποδηλώνει που βρίσκεται ο server που φιλοξενεί τον ιστότοπο. Υπάρχουν διάφορες επιλογές όπως com, net org, edu, us, gr κλπ. Κάθε χώρα έχει το δικό της extension και για την Ελλάδα είναι gr. Υπάρχουν και καταλήξεις με δύο επίπεδα όπως com.gr ή edu.gr. Η επιλογή της κατάληξης του domain γίνεται μαζί με το domain. Διαφορετική προέκταση domain αποτελεί διαφορετικό domain και διαφορετική διεύθυνση.

URL – Διεύθυνση ιστοσελίδας

To domain συμβάλει στην δημιουργία της διεύθυνσης αλλά δεν είναι η διεύθυνση (web address) που είναι ευρύτερη. Η διεύθυνση της ιστοσελίδας φαίνεται στην κορυφή της οθόνης στο url αποτελείται από τρία τμήματα. Να πάρουμε ως παράδειγμα την παρούσα.

https://ypiresies.greactiv.eu/istoselides-kataskeyi/

Σε όλα τα url προηγείται το πρωτόκολο μεταφοράς ακολουθούμενο από :// και στην συνέχεια είναι το domain ή (subdomain) του ιστότοπου με την προέκταση του (com, eu, net, gr, us κλπ) και /. To Hypertext Transfer Protocol Secure είναι το νέο πρωτόκολλο ασφαλείας. Παλαιότερα ήταν http αλλά τελευταία έχει επικρατήσει το https. Το ypiresies.greactiv.eu είναι το (sub)domain. Όλες οι σελίδες του ιστότοπου ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ GReACTIV έχουν το ίδιο (sub)domain αλλά η κάθε σελίδα έχει διαφορετική κατάληξη (slug) με / που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι istoselides-kataskeyi/. Σε κάθε ιστότοπο, μια σελίδα επιλέγεται να είναι αρχική. Στην αρχική σελίδα δεν φαίνεται συνήθως η κατάληξη (slug).  

Λειτουργικά

Εκτός από την κατασκευή, ασχολούμαστε με την παρακολούθηση και συντήρηση των ιστότοπων. Κάνουμε την ανάλογη εκπαίδευση όπου χρειάζεται. Υπάρχει άμεση, αξιόπιστη τεχνική υποστήριξη που γίνεται από απόσταση. Δημιουργούμε αντίγραφα ασφαλείας σε περίπτωση που δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Προσφέρουμε εξελιγμένα στατιστικά όπου μπορείτε να παρακολουθείτε την επισκεψιμότητα των σελίδων και διάφορες λεπτομέρειες σχετικά με αυτή. Στην περίπτωση του eshop τα στατιστικά αφορούν τα προϊόντα.

διαδικτυακό μάρκετινγκ     ιστοσελίδες κατασκευή    διαδικτυακή προώθηση

 

Scroll to Top